”Kiekkofiilikset olivat sellaiset, että ei oikein mikään onnistunut enkä löytänyt henkisesti oikeaa asennetta peleihin”. Näin kertoi KalPan A-junioreissa pelaava Samu reilu vuosi sitten, kun hän otti yhteyttä minuun. Nyt on vuosi kulunut, ja kehittymisen seuranta on paikallaan.
Yhteistyö käynnistyi keskustelulla siitä, minkä nuori kiekkoilija koki haasteekseen ja mitä me voimme yhteistyössä asialle tehdä. Päädyimme LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -menetelmään, jonka mukaan mm. tunnollisen mutta samalla tunteella elävän urheilijan stressi sai mielikuvituksen usein laukalle. Luovuuden tilalla oli kielteisten, epäonnistumista ja uhkia ruokkivia mielen maisemia. ”Nämä asiat johtuivat ihan omasta itsestä, siitä että jäi epäonnistumisiin kiinni ja eikä oikein päässyt niistä irti. Samalla asetin myös aika kovia paineita itselleni”, Samu kertoi. Taipumusanalyysi ja coachaus auttoivat Samua oman itsetunnon vahvistamisessa. ”Analyysiin tutustuminen herätti minua etsimään enemmän positiivisia ajatuksia ja löytämään keinoja negatiivisten asioiden käsittelyyn”.
Kivinen tie mestaruuteen
Keväällä 2018 KalPan A-juniorit etenivät SM-liigan finaaleihin. Vastassa oli ennakkosuosikki Oulun Kärpät, jonka KalPa voitti lopulta otteluvoitoin 3-2. KalPan taival Suomen mestaruuteen ei ollut helppo. Se sijoittui runkosarjassa kuudenneksi ja puolivälierissä vastaan asettunut JYP kaatui puolivälierissä voitoin 3-1. Välierissä KalPa passitti Tapparan pronssiotteluun samaisin lukemin. Finaalisarja alkoi KalPan osalta hankalasti, kun se hävisi kaksi ensimmäistä otteluaan. KalPa kuitenkin osoitti sisukkuutensa ja nousi 2-0 -tappioasemasta aina mestaruuteen saakka. Samu oli yksi sitoutunut pelaaja yhtenäisessä, voitontahtoisessa joukkueessa.
Samun mukaan kevät ja syksy 2018 ovat menneet pelillisesti paremmin. Varsinkin nyt syksyllä peli on kulkenut hyvin. Maalejakin on tullut hyvin ja suoritus on ollut tasaisempaa ”KalPan Samu Miettinen nousi ratkaisijaksi tiistaina (11.12.2018) Kärppiä vastaan. Miettinen iski 4-3-voittomaalin ylivoimalla ajassa 59.15. Miettinen ja puolustaja Saku Vesterinen kirjasivat ottelusta pisteet 1+2.” (lähde: www.leijonat.fi)
Nuorilla urheilijoilla omat odotukset ovat usein varsin korkealla. Kunnianhimo ja menestymisen halu ovat kovat. Silloin voidaan joutua tilanteeseen, jossa keho ja mieli eivät kuljekaan käsi kädessä. Mieli niin sanotusti keulii, jolloin suoritustaso alkaa heittelehtiä. Kun tulee hyviä jaksoja ja onnistumisia, helposti ajatellaan, että kehitys on jatkuvasti näin hyvää. Kaikille tulee kumminkin jaksoja, jolloin suoritustaso jää potentiaalin alle. Silloin on vaarana jäädä negatiivisten tunteiden vietäväksi. Opitut asiat unohtuvat, eikä keho reagoi urheilijan toivomalla tavalla.
Äärirajoilta kohti turvallisuuden tunnetta
LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -menetelmällä pystytään tunnistamaan yhtäältä ”lepopulssiurheilija” ja toisaalta ”suoritustilaurheilija”, joista jälkimmäinen on hyvässä flow-tilassa oleva itsevarma suorittaja. Tunnetilojen tunnistaminen osana omia taipumuksia auttaa urheilijaa sietämään paremmin myös fyysisistä ja henkistä kuormitusta, jolloin myös negatiivisia, onnistumista heikentäviä tunteita opitaan käsittelemään. Turvallisuuden tunne on aivan keskeisessä asemassa. ”Harjoittele niin kuin pelaat tai pelaa niin kuin harjoittelet” -sanonta pitää tylsyydestään huolimatta sisällään vahvan viestin. Urheilijan pitää uskaltaa koetella omia äärirajojaan ja kehittyä – turvallisesti, siten että syntynyt tunnekokemus siirtyy aikaa myöten osaksi kilpailusuoritusta. ”Sain paljon hyötyä tapaamisesta ja analyysistä. Olen oppinut valmistautumaan positiivisemmalla asenteella”, Samu avasi ajatuksiaan.
Samun kehityspolku on hyvin tyypillinen kehittyvän urheilijan polku. Ensin menee pitkään hyvin, sitten tulee jonkin asteinen taantuma, jonka syy voi olla vaikkapa nopea pituuskasvu tai henkinen kasvu aikuisuuteen ja oman arvomaailman jäsentyminen. Taantumavaiheen tuki on ensi arvoisen tärkeä, koska jos mitään oikeasti hirveän vakavaa ei ole sattunut, urheilija palautuu ja alkaa luottaa omaan potentiaaliinsa. Toinen tärkeä näkökulma urheilijan taipumusanalytiikassa on, että vaikutukset voivat olla varsin pysyviä. Itsetuntemuksen kautta tapahtuva itsetunnon vankistuminen kestää paremmin kilpaurheilun arjen, johon väistämättä kuuluu hyviä ja huonoja pomppuja, onnistumisia ja epäonnistumisia. Näin näyttää Samun tapauksessa käyneen. Pettymykset eivät jää enää päälle. Hyvä peli voi olla hyvä peli, vaikka sen joskus häviääkin. ”Kun on tullut virheitä, olen oppinut pääsemään nopeammin yli niistä. Opin kaiken kaikkiaan itsestäni enemmän mm. sen, minkälainen olen persoonana ja mitkä asiat sopivat juuri minulle”, Samu päättää keskustelun.