Joulua pidetään perinnejuhlana, josta jotkut eivät luovu koskaan. Osa hakeutuu pois joulun stressistä esimerkiksi evakkoon maalle, ulkomaille tai kaupunkiin, jolloin siellä on vähemmän muita. Ihmisten erilainen kasvatus, tavat ja tottumukset sekä ennen muuta oman ajattelumaailmamme preferenssit ohjaavat mieltymyksiämme myös joulun vietossa. Seuraava tarina on lajiaan ensimmäinen. Se on tarina analyyttisen psykologian ja tyyppiteorian isänä pidetyn, psykiatri Jungin, fiktiivisestä perheestä, jossa jokainen perheenjäsen toimii omilla vahvuuksillaan, tarkoituksella karrikoidusti, mutta myös tyyppiä kunnioittavasti. Ajattelutyyleissä on eroteltavissa kaksi tapaa ottaa vastaan informaatiota ja kaksi tapaa tehdä päätelmiä. Niistä jokaisesta (yhteensä siis neljä) on eroteltavissa ihmisen sisäiseen ja ulkoiseen maailmaan suuntautuvat muodot. Näin saamme yhteensä kahdeksan erilaista vahvuusominaisuutta, jotka ilmenevät eri ihmisissä erilaisina yhdistelminä. Saat asiaan lisävalaistusta googlettamalla esimerkiksi ”jungian functions”, ”8 cognitive functions” tai ”jungian cognitive processes”. Joulutarinassa jokaisella perheenjäsenellä on yksi luontainen vahvuus. Todellisuudessa olemme useamman osatekijän yhdistelmä. Tarina opettaa meille, että ei ole yhtä ainoaa totuutta, joulustakaan. Se johdattelee meidät pohtimaan erilaisuuden ymmärtämistä ja kenties sitä, miten toiset näkevät minun mielipiteeni ja toimintani. Tarina alkaa ”evankeliumilla”, mutta etenee nopeasti ensimmäisen päähenkilön, Hanna Hahmottajan, kekseliäisiin ajatuksiin. Miellyttävää lukuhetkeä!
Ja niin joutui jungilainen joulu ”Tapahtui niinä päivinä, että psykiatri Jungilta kävi käsky, että koko suku oli syömään kutsuttaman. Tämä kutsu oli lajissaan ensimmäinen ja tapahtui Niinistön ollessa Suomen presidenttinä. Kaikki perheenjäsenet alkoivat ajatella, tuntea ja toimia, kukin omiin vahvuuksiinsa luottaen, parasta lopputulosta etsien.” Intuitio tuottaa ideoita ja antaa osviittaa tulevasta Hanna Hahmottaja Hannan vahvuutena on hahmottaa laajempia, abstraktejakin, kokonaiskuvia ja kehittää niistä uusia toimintamalleja. (Intuitio, joka suuntautuu ulkoiseen maailmaan, Ne) ”Joulu on ihan kohta. Mitä syödään? Hip hei, entäpä, jos kutsutaan koko suku syömään ja juomaan meille! Jouluhan on muotoutunut kristillisestä perinteestä, jota aliarvostetaan ja alijuhlitaan. Joulu on ilon juhla, joten sukumme ansaitsee tulla huomioiduksi riittävän ylevällä tavalla. Minä pyydän husky-ajeluttajan, shamaanin tambureineen ja pakohuoneohjaajan mukaan järjestämään hieman oheisohjelmaa. Saan myös elävän poron paikalle erään rekkakuorman mukana. Naapurimme voi toimia pukkina.” Olli Oivaltaja Olli on nimensä mukaisesti oivaltaja. Hänen vahvuutensa on omien pohdintojensa kautta yhdistää tai erotella monimutkaisiakin asioita ja ilmiöitä. Hän on usein asioiden ytimessä. (Intuitio, joka suuntautuu sisäiseen maailmaan, Ni) “Hold your reindeers! Ajatus on loistava, mutta ketkä ovat näitä meidän sukulaisiamme? Tuo porukka ei kyllä meillä mahdu yhtään mihinkään, eivät ne ruuatkaan. Tänne tulee jono kuin Linnan kutsuilla konsanaan. Jos tämä halutaan hoitaa fiinisti eli hienommin sanottuna ”leanisti”, suunnittelu olisi pitänyt aloittaa juhannuksena järjestelmällisten J-tyyppien kanssa. Ehdotan nyt, että varataan heti yksi päivä ja nimetään suunnitteluryhmä miettimään tätä kokonaisuutta.”
Aistit ja kokemukset auttavat pitämään ajatukset tutuksi tulleessa Aino Aistija Aino käyttää kehittyneitä aistejaan tarkkaillessaan ympäristöä. Hän muodostaa konkreettisen näkemyksensä pienempien yksityiskohtien kautta. Hänelle tämä hetki on totisinta totta. (Aistihavainnot, jotka suuntautuvat ulkoiseen maailmaan, Se) ”Kävin eilen Stockmannilla katselemassa joulukattauksia malliksi ja poimin meille niistä parhaan vaihtoehdon. Minusta paras oli se, jossa oli kultareunaiset Villeroy & Bochin lautaset ja Iittalan lasit. Ne minä myös ostin! Laitetaanko kattaukseen ruusukuvioinen pöytäliina? Ostan myös punaiset ja valkoiset joulutähdet pöytään. Musiikiksi sopii Kauneimmat joululaulut. Aah, kuinka tunnen jo Karjalanpaistin tuoksun hiipivän sieraimistani sisään! Saunavastat ovat valmiina savusaunan kuistilla ja saunahunaja lauteilla.” Valdemar Vaalija Valdemariin luotetaan, jos tarvitsee tarkistaa, miten asiat on ennen hoidettu. Hän muistaa runsaasti yksityiskohtia samalla, kun jalat pysyvät tukevasti maan pinnalla. (Aistihavainnot, jotka suuntautuvat sisäiseen maailmaan, Si) ”Perinteeksi muodostuneen käytännön mukaisesti me heräämme klo 05.00 joulukirkkoon, sitten on kahvit ja nisuja, jonka jälkeen syömme puuron ja sekametelisopan. Oi näitä aikoja, muistoissani on taikoja! Muistakaahan, että olemme perinteisesti joka vuosi käyneet tervehtimässä muita vanhoja sukulaisiamme, kuten Iisakkia, Almaa, Hildaa, Taavettia ja Severiä viemällä heille lipeäkalat. Samalla voinemme viedä Kallen ja Kertun haudoille kynttilät ja havut. Isoäitini isoäidin leipäjuuresta leivomme jouluaterialle rieskat. 12 kg:n kinkku paistuu leivinuunissamme 100 asteessa. Sauna on klo 16.00, ruokailu klo 18.00. Pukki tulee klo 20.00.”
Ilman järkeä joulussa ei ole mitään tärkeää Orvokki Organisoija Orvokki on organisoinnin tehopakkaus. Hän pistää järjestykseen niin asiat, aikataulut kuin ihmisetkin. (Looginen päättely, joka suuntautuu ulkoiseen maailmaan, Te) ”Meidän on aikataulutettava ruokailu kolmeen eri vuoroon, joihin kuhunkin voidaan ottaa enintään neljä henkilöä kerralla. Kun yksi ryhmä syö, toiset ovat käsien pesulla. Kolmas ryhmä voi odottaa ulkona, että ilman hiilidioksiidipitoisuus ei nouse liian korkealle. Täytyy huolehtia siitä, että läheisimpiä sukulaisia ei laiteta samalla vuorolla syömään, koska he vain jutustelisivat joutavia. Arvelisin, että 25 minuuttia riittää yhteen ruokailuvuoroon. Myös ruoka on syytä annostella, ettei kukaan ahneuksissaan ota liikaa ruokaa, jota ei jaksa syödä tai ei pysy aikataulussa.” Aimo Analyytikko Aimo on analysoinnin mestari. Loogiset periaatteet ohjaavat hänen ajatteluaan. Hän löytää helposti epäkohdat, jotka eivät ole toimivia ja antaa niistä reippaasti palautetta. (Looginen päättely, joka suuntautuu sisäiseen maailmaan, Ti) ”Jos tarjoamme aterialla riisipuuroa, se kustantaa noin 0,85 €/ruokailija. Se voi olla liikaa, kun yhden puurolautasen tilavuus on noin 0,28 dm3 . Muut ruuat lasken vielä erikseen. Teen sitten ruokailijoista vuorolistan ja plaseerauksen exceliin iän, sukupuolen ja taipumustyypin perusteella. Seuraan valvontakameralla, mitä itse kukin syö, kirjaan nekin sitten exceliin. Teen lopuksi yksikkökustannuslaskelman jokaisesta ruokailijasta. On oikeudenmukaista, että me laskutamme jokaista ruokailijaa erikseen heidän omiin valintoihinsa perustuen.”
Aidot tunteet johdattelevat joulun viettäjää Hillevi Harmonisoija Hillevi on kuin joulun enkeli, hyvätahtoinen ja ihmisläheinen tunnelmanluoja. Myötätunnollaan hän kokoaa aika ajoin rakoilevia ihmissuhteita hellyydellä yhteen. (Tunneohjautuva päättely, joka suuntautuu ulkoiseen maailmaan, Fe) ”On ihanaa saada koko suku kerralla paikalle! Onhan itsenäisyyspäivän juhlastamme jo niin pitkä aika. Ja venetsialaisistakin on jo ikuisuus. Pöytäkynttilöistä ja puheensorinasta tulee ihana tunnelma. Koristelen joulukuusen punaisilla, hopeisilla ja kultaisilla palloilla, laitan siihen tietysti myös aidot kynttilät. Voi kun saisimme vielä live-muusikon soittamaan meille joululauluja. Voin toimia oppaana, kun käymme esittelemässä uutta saunaosastoamme. Ai kun on ihanaa saada halata kaikkia. Moneltako jaamme lahjat?” Otto Omatunto Otto ohjautuu omasta arvomaailmastaan käsin. Hän jakaa mielipiteensä ja kokemuksensa samalla tavalla ajattelevien ihmisten kesken. Tunneohjautuvana ihmisenä hän ei ole ensimmäinen riitapukari, mutta tuo näkemyksensä esiin tarvittaessa varsin tivakasti. (Tunneohjautuva päättely, joka suuntautuu sisäiseen maailmaan, Fi) ”Meidän pitää muistaa joulun ydinsanoma. Itse kunkin. Kaikilla ei ole rahaa ruokaan eikä lahjoihin. Niitä ostetaan aivan liikaa muutenkin. On epäreilua tuhlata rahaa sukulaisten kestitsemiseen samalla, kun niin monella raha ei riitä edes sähkölaskuun. Nyt voisi vegaanijoulu olla aivan paikallaan, jätetään eläimet rauhaan. Tai pidetään pelkkä puurojuhla. Hiljennytään siis hengittelemään ja olemaan läsnä. Oltaisiinko sittenkin vain keskenämme?”   Aki Miettinen INFP-tyyppioletettu Taipumusanalyytikko, isä ja puoliso